Prou criminalització!

Davant la darrera ofensiva de l’Ajuntament de Barcelona per intentar absorbir i apropiar-se de les
iniciatives veïnals que han sorgit arran de la present crisi, volem fer públic el següent posicionament:
1 – La Xarxa de Suport Mutu de Sant Andreu seguirà estenent l’ajuda entre veïnes de manera autònoma: sols el poble salva el poble!
2 –  Exigim a l’Ajuntament de Barcelona que deixi de perseguir les persones i col·lectius solidaris: prou repressió!
LA XARXA. Tan bon punt va esclatar la crisi del coronavirus, el veïnat de Sant Andreu ens vam organitzar per tal de garantir la protecció d’aquelles persones i grups amb especial vulnerabilitat i defensar col·lectivament els drets socials, laborals i els serveis públics.
En poc més d’un mes, la Xarxa:
Està conformada per gairebé 800 persones que, organitzades en grups de WhatsApp, practiquem la solidaritat veïnal i fem front als problemes derivats del confinament.
Hem articulat el Comitè de Vaga de Lloguers de Sant Andreu, amb l’objectiu de defensar l’habitatge d’aquells nuclis de convivència que no poden pagar el lloguer a final de mes.
Hem agrupat les Cosidores de Sant Andreu, que han entregat més de mil mascaretes a centres sanitaris, treballadores i veïnes, arribant allà on no ho feien les institucions després d’anys de retallades i privatitzacions.
Hem posat en marxa el Banc d’Aliments per fer arribar productes de primera necessitat a aquelles llars que ho necessiten.
L’AJUNTAMENT. Què ha fet l’Ajuntament de Barcelona respecte les xarxes de suport mutu en aquestes cinc setmanes d’aïllament domiciliari?
La Guàrdia Urbana s’ha encarregat d’imposar multes de fins a 60.000€ a la Red de Cuidados Antiracistas, que reparteix aliments a un centenar de persones migrades en situació d’extrema vulnerabilitat. Els companys del Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes també han denunciat la persecució racista de la policia municipal.
Però mentre l’Ajuntament assetja policialment les inciatives autònomes, les treballadores de serveis
socials deriven els seus casos a la Xarxa de Supor t Mutu: saben que no hi ha eina més eficaç que la
solidaritat entre iguals.
En definitiva, s’està demostrant que el suport mutu funciona, i que és l’única resposta possible al
col·lapse sistèmic i institucional. L’Ajuntament arriba tard i malament, intentant una vegada més posar-se al capdavant de les iniciatives veïnals.
A Sant Andreu, no li ho permetrem!

Som moltes les persones ens estem organitzant. Per què ho fem? Perquè totes tenim un veí o una veïna que s’ha quedat sense cap ingrés i amb la nevera buida. Davant d’aquesta situació, lògicament, el veïnat s’organitza. Com ha de ser. I ho fa de manera responsable, complint totes les mesures sanitàries. D’això se’n diu suport mutu, empatia i solidaritat. Què han fet les diferents administracions per donar resposta a aquesta situació i cobrir les necessitats bàsiques? Res. Tres setmanes de confinament i, si no fos per la gent i les xarxes de suport, moltes veïnes i veïns no haguessin ni menjat, ni rebut diners per comprar medicaments, i fins hi tot, molts hospitals no tindrien material. S’ha organitzat la gent més humil, la gent conscient, la que té menys, i per això mateix sap, millor que ningú, de la importància de fer xarxa i veïnatge.
Denunciem amb un profund enuig i ràbia que aquesta gent està sent perseguida, que estem rebent denúncies per ajudar a un veí, per portar aliments a les cases on no en tenen, per organitzar caixes de resistència i per repartir els diners com bonament podem, o bé, per parlar amb comerços i convidar-los a que aportin menjar per a les xarxes.
Les diferents administracions es limiten a infantilitzar, maltractar i humiliar a la població, abusant del seu poder, mitjançant les diferent forces policials. S’ha militaritzat el carrer i es destinen recursos als cossos policials, en un moment en què la sanitat pública no té recursos per fer front a aquesta crisi, fet que comporta posar en risc al personal sanitari i a la població.
Les xarxes de suport estan sent perseguides i el suport mutu, criminalitzat. L’Ajuntament de Barcelona, pretén neutralitzar aquestes mostres de solidaritat entre la gent mitjançant la cooptació de les xarxes de suport. Volen aprofitar-se de l’èxit de la iniciativa espontànea de la gent, que s’ha organitzat per ajudar-se les unes a les altres, creant xarxes institucionals que plagien fins i tot el nom de les xarxes de suport, amb la diferencia que desde que una persona sol·licita ajuda fins que la rep ha de passar per tants filtres institucionals que potser ja és massa tard quan la rep. I tot això no es fa des de l’assumpció de la necessitat i el suport mutu, sino des de la intenció de treure’n un rèdit polític i electoralista. I a més a més, aquesta iniciativa institucional comença a perfilar-se ara, quan ja fa 3 setmanes que la gent es va trobar en situacions de màxima precarietat i vulnerabilitat. Per tot això, exigim la retirada immediata de les multes imposades a totes les persones de les xarxes de suport. Vers la seva incompetència i assistencialisme, la nostra solidaritat i suport mutu, i vers els seus plantejaments jeràrquics i partidistes, les nostres xarxes horitzontals i autogestionades.
Ni persecució policial, ni cooptació institucional.